Blog

Genezing van permanente make-up

Genezing van permanente make-up: tips voor goede nazorg

Met permanente make-up zijn uitgelopen eyeliner en ongelijke wings verleden tijd. Maar voor het mooiste resultaat zijn de nazorg van permanente make-up en een goede genezing erg belangrijk. Wij doen ons uiterste best om jouw permanente make-up perfect te zetten en daarna hebben we jullie nodig om het optimale resultaat te krijgen. Daarom delen we in deze blog tips voor de nazorg voor pmu wenkbrauwen en pmu eyeliner.

Nazorg permanente make-up

Nieuwe permanente make-up kan je het beste vergelijken met een schaafwond. Dus als je het slecht verzorgd en onhygiënisch behandeld, dan is de kans op wondinfecties en littekenweefsel groot. Dit kan tot minder mooie resultaten leiden. Daarom is het extra belangrijk dat jij de permanente make-up goed verzorgt. Dan duurt het twee tot zes weken totdat de behandelde huid genezen is.

Direct na de permanente make-up behandeling

Meteen na de behandeling ziet de behandelde huid er gezwollen uit. Deze zwelling neemt meestal al na een paar uur af, maar soms ook pas de volgende dag. Je oogleden of wenkbrauwen lijken soms dik beschilderd. Schrik hier niet van. Na een week is dit al 30% tot 50% minder. In de weken die daarop volgen, zal de kleur verzachten en een natuurlijk uiterlijk krijgen. So, be patient!

Krab korstjes er nooit af!

Korstjes betekenen dat de wond aan het helen is. Trek deze er daarom nooit af! Doe je dit wel, dan werkt dit nadelig voor het genezingsproces. Je trekt hier namelijk het pigment mee uit de huid en je maakt het wondje weer open. Hierdoor blijft er minder pigment in de huid zitten, je hebt langer kans op infecties én je hebt minder lang plezier van je pmu.

Tips per behandeling

Het is belangrijk dat je onderstaande tips de eerste 10 dagen na de behandeling volgt voor een mooie genezing en pigmentbehoud.

Nazorg & genezing pmu wenkbrauwen

 • Hygiëne is het belangrijkste onderdeel van een succesvol genezingsproces. Raak de permanente make-up daarom zo min mogelijk aan.
 • Na het reinigen mag je een kleine hoeveelheid -ter grote van een rijstkorrel- van de meegegeven zalf aanbrengen op de wenkbrauwen. Doe dit wel met schone vingers. Ons advies is om dit sowieso de eerste zeven dagen na de behandeling te doen.
 • Heb je een vettere huid, dan wordt het soms afgeraden om zalf te gebruiken. Dit bespreken we tijdens de behandeling.
  Houd de behandelde huid de eerste 14 dagen zoveel mogelijk droog. Ga niet naar sauna’s, bubbelbaden, stoombaden en het zwembad en vermijd de eerste week stromend water.
 • De genezing kan jeuk veroorzaken, maar het is belangrijk dat je niet gaat krabben!
 • Vermijd de zon en de zonnebank, UV-straling kan namelijk het pigment van de wenkbrauwen beïnvloeden.
 • Sporten mag, maar voorkom zweten in je gezicht. Het zout dat is zweet zit, kan het pigment van de wenkbrauwen beïnvloeden.
 • Gebruik geen make-up, crèmes, peelings, vaseline of bepanthen op de wenkbrauwen tijdens de genezingsperiode.
 • Geen massages of gelaatsbehandelingen tijdens de genezingsperiode.

 • Tijdens de eerste behandeling wordt er een mooie vorm en symmetrie gecreëerd. De tweede behandeling is om te perfectioneren en de kleur te intensiveren. Verwacht daarom geen perfect genezen wenkbrauwen na je eerste behandeling. PMU wenkbrauwen is een proces van zeker twee behandelingen. Geduld is dus een vereiste.
 • Tijdens de eerste twee weken na de behandeling kunnen de wenkbrauwen er per dag verschillend uitzien. No worries, die hoort bij het proces!
 • Meteen na de behandeling zijn de wenkbrauwen meestal iets donkerder van kleur en zien ze er meer gedefinieerd uit. Dit kan een aantal dagen aanhouden.
 • Na een paar dagen kunnen de wenkbrauwen er droger gaan uitzien en kan er duidelijke korstvorming te zien zijn die begint af te brokkelen. Haal de korstjes er niet zelf af, maar laat dit proces natuurlijk verlopen.
 • Als je wel gaat plukken aan de korstjes, kunnen er vlekjes ontstaan in de wenkbrauwen.
  Als de korstjes eraf gevallen zijn, is de genezing nog niet klaar. De kleur van het pigment kan op dat moment erg licht lijken en de huid kan een beetje rozig ogen. Dit komt doordat er zich een nieuw laagje huid vormt tijdens de genezing en het pigment dat daaronder zit. De kleur ontwikkelt zich langzaam en kan de eerste vier weken van dag tot dag verschillen.
  Zijn de korstjes eraf gevallen? Dan mag je wel weer wenkbrauw poeder/-potlood gebruiken.
  De wenkbrauwen hebben vier tot zes weken nodig om helemaal te genezen, daarom kan de nabehandeling niet eerder dan zes weken na de eerste behandeling plaatsvinden.
  Bij Formosa kiezen we altijd een kleurpigment die bij jou past. Tijdens de tweede behandeling kunnen we de kleur nog intenser maken. Het is ook mogelijk dat de kleur te licht uitpakt op je huid. Dan kunnen we tijdens de tweede behandeling een donkerder pigment kiezen.
  Je kan last hebben van jeuk tijdens de genezing van de bovenste huidlaag. Probeer hier dan niet aan te krabben!

 

Nazorg & genezing pmu eyeliner

 • Misschien wel het belangrijkste punt: raak de permanente make-up eyeliner zo min mogelijk aan met je vingers! Ook als het gaat jeuken is ons advies; kom er niet aan en ga niet krabben!
 • Na 48 uur kan je jouw ogen voorzichtig reinigen met een wattenstaafje, geabsorbeerd met lauw water. Doe dit niet op de aangebrachte eyeliner en wrijf niet.
 • Probeer tijdens het douchen je ogen niet nat te laten worden. Gebeurt dit wel? Dep het dan droog met een tissue, niet wrijven! Het is belangrijk dat er geen water blijft zitten op de eyeliner!
 • Vermijd zeker de eerste 48 uur contact met water.
 • Ga de eerste tien dagen na je pmu-behandeling niet naar sauna’s, bubbelbaden, stoombaden en het zwembad. En wees in verband met het zweten op het gezicht ook voorzichtig met sporten.
 • Vermijd de eerste 10 dagen de zon en zonnebank.
 • Het beste is om je oogleden niet in te smeren, maar aan de lucht te laten drogen.
 • Maak liever geen gebruik van make-up, zeker geen mascara. Wil jij je ogen toch een beetje camoufleren, maak dan minimaal gebruik van een mineraal gezichtspoeder.
 • Drink de eerste 4 uur na de behandeling geen alcohol.
  Gebruik de eerste 10 dagen geen crèmes met fruitzuren en vitamine A op de gepigmenteerde plaats.
 • De eerste zes maanden mag je geen chemische peeling toepassen rondom de ogen.

 • Direct na de behandeling kunnen de oogleden gezwollen zijn. Dit komt omdat de ooghuid zeer dun is, zwelling is dan ook niet te voorkomen. Deze neemt echter snel weer af. Ook kan de huid rond de eyeliner iets rood zijn. En in enkele gevallen kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan. Ook dit neemt snel weer af.
 • De genezing duurt gemiddeld tien dagen. Het ontstaan van korstjes is heel normaal. Deze moet je uit zichzelf laten afbrokkelen. Zit je wel aan de korstjes, dan kan het zijn dat de het het pigment daar niet goed opneemt, waardoor je een vlekkerig resultaat krijgt.
 • Wanneer de korstjes eraf zijn gevallen, is het normaal dat de eyeliner erg licht lijkt en nog wat vlekkerig is. De huis is dan nog aan het genezen en de kleur kan tot wel dertig dagen blijven veranderen.
 • Heb je veel last van zwelling na de behandeling, dan is het aan te raden om de eerste nacht iets verhoogd te slapen met je hoofd. Ook mag je de huid koelen. Neem een coolpack of iets uit de vriezer en doe hier een droge, schone doek omheen. Het is belangrijk dat de huid niet nat wordt.
Melany_Formosa_2021_4

Nog vragen?

Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Onze schoonheidsspecialisten vertellen je graag meer over de behandeling, de nazorg of het genezingsproces.